Co się dzieje w Jadło naszych dziadków

6 lutego 2023

Gdzie dobrze zjeść w Szczyrku? Oczywiście, że w Starej Karczmie

gdzie dobrze zjeść w Szczyrku?

Stara Karczma w Szczyrku to wyjątkowe miejsce na mapie Beskidu Śląskiego. Można tam miło i aktywnie spędzić czas oraz posmakować regionalnych dań m.in. mięsa jagnięcego i baraninę, o wyjątkowym aromacie, które rozpływa się w ustach. U nas w Starej Karczmie zjesz udziec jagnięcy i siekaniec barani na grzance – to idealne potrawy dla wielbicieli mięs. Takie mięsiwo tradycyjne z tego regionu, przyniesie uczucie sytości po górskich wędrówkach czy zwiedzaniu Szczyrku.

Dla miłośników dań jednogarnkowych, które są swojskie i syte, karczma przygotowała wyjątkową pozycję w menu, czyli zapiekankę bacowską z żeliwnej patelni. Co zawiera ta pyszna potrawa? Warzywa, boczek, kiełbasę, czerwoną kapustę, a wszystko zapieczone w jajku i ziołach regionalnych. Brzmi pysznie? Bez wątpienia, bo taka właśnie jest kuchnia regionalna, aromatyczna i nikt nie odejdzie głodny od stołu. Czego nie może zabraknąć w górskich smakach? Największego przysmaku, czyli pysznego grillowanego oscypka. W towarzystwie soczystej żurawiny i chrupiącego boczku prezentuje się doskonale, a jeszcze lepiej smakuje.

Co jeszcze można znaleźć w menu Starej Karczmy?

Stara Karczma to przede wszystkim jadło chłopskie, dania z mięsa i z ryb, zakąski gorące i zimne, a także pachnące i syte zupy. Jadło naszych dziadków to choćby przysmak zbójnicki z mięsem wołowym, podany w kociołku, a także smakowite kotlety mielone z buraczkami na ciepło. To także apetyczna micha swojskich pierogów w trzech różnych smakach, koniecznie okraszonych skwarkami lub masełkiem i podanych z kapustą kiszoną lub zasmażaną. Na większą ucztę idealne będzie danie Szefa Kuchni, gicz jagnięca w sosie własnym, przełamana nutką mięty, podana na oryginalnym, pszennym talerzu.

Karczmiane rozmaitości w korycie dla dwóch osób to mięsna uczta dla podniebienia – można spróbować golonki, baraniny, żeberek, ziemniaków i kapusty. Nikt nie wyjdzie głodny po takim obiedzie! Miłośnicy zup mogą skosztować kwaśnicy po góralsku z żeberkiem, a naprawdę warto, bo to słynna zupa regionalna o niezwykłym aromacie. A może żur szczyrkowski na własnym zakwasie? Stara Karczma w każdym daniu podkreśla najważniejsze beskidzkie produkty, czyli mięso, ziemniaki i kapustę.

Dlaczego Stara Karczma to wyjątkowe miejsce na mapie kulinarnej Beskidu Śląskiego?

Stara Karczma to obowiązkowe miejsce na kulinarnej mapie Szczyrku, wyróżniamy się nie tylko wyśmienitym, regionalnym jedzeniem, ale i niezwykłym nastrojem w trakcie biesiadowania. Kapele góralskie umilą gościom degustację i przyjemnie nastroją na resztę wieczoru. W okresie letnim ogródek piwny zapewnia przyjemny relaks na świeżym powietrzu. Cały Beskid Śląski to bogactwo smaków i aromatów, a lokalne produkty to uczta dla podniebienia i gwarancja najwyższej świeżości. Miejscowi hodowcy są bardzo ważni dla kuchni regionalnej i Stara Karczma bazuje na ich produktach. Tradycja jest tu bardzo ważna, zarówno jeśli chodzi o dobór produktów, jak i muzyki regionalnej i wystroju miejsca. Staropolska kuchnia w odświeżonym wydaniu to właśnie esencja tego, co podaje się w Starej Karczmie. Treściwe mięso jak wieprzowina, baranina czy jagnięcina, kapusta, buraki, ziemniaki – te składniki od dawna były obecne w kuchni polskiej i zachowały się po dzień dzisiejszy. Ich łatwa dostępność i syty smak sprawiały, że cieszyły się dużą popularnością.

Sprawdź nasze menu: Dania w Starej Karczmie

Czy warto skosztować kuchni góralskiej? Restauracja Szczyrk

Bogactwo smaków i kolorów, piękne podanie i nutka historii podkreślona przez smak tradycyjnych potraw to właśnie kuchnia góralska. Pradawne receptury ulepszane z czasem, przynoszą dania w nowej odsłonie. Kosztując regionalne dania takie jak pieczony udziec barani, koniecznie należny spróbować regionalnych trunków – miodula szczyrkowska to popularny alkohol na bazie miodu spadziowego. Warto dodać, że to właśnie te okolice zapewniają unikalne potrawy, niedostępne w innych regionach Polski. Dźwięki góralskiej kapeli, która codziennie umila gościom czas, dodatkowo stwarzają przyjemny nastrój i chęć dłuższej biesiady. Regionalne jadło to uczta smaków, której koniecznie trzeba spróbować, aby poznać kuchnię naszych przodków i poznać kawałek historii.