Zimowe specjały w Starej Karczmie Szczyrk

Beskidy to jeden z piękniejszych regionów Polski, a Szczyrk jest miejscowością, która przyciąga turystów przez cały rok, a szczególnie zimową porą. Znakomicie przygotowane trasy dla miłośników białego puchu, fantastyczne i zapierające dech w piersi widoki powodują, że po całodniowej wycieczce zaczyna burczeć w brzuchu. Tradycyjne dania w Starej Karczmie zaspokoją apetyt każdego smakosza.
- Wstąp do Starej Karczmy na zimowe specjały
- Wyśmienite dania szefa kuchni i rozmaitości w korycie
- Nie tylko coś na ząb, ale i na popitkę
- Stara Karczma w Szczyrku – delektuj się, rozgrzej i odpręż
Wstąp do Starej Karczmy na zimowe specjały
Stara Karczma działa nieprzerwanie od 20 lat i oferuje tradycyjne dania góralskie, które są przygotowywane ze świeżych i regionalnych produktów. Dzięki temu możesz poczuć wyjątkowy smak i aromaty, których nigdzie indziej nie znajdziesz. Swojskie jadło, mięsiwa, zupy, dania bezmięsne, ryby, zakąski zimne i ciepłe, a także smakowite desery – to wszystko i wiele więcej czeka na wszystkich, którzy poszukują wyrafinowanych smaków i aromatów.
Jednak nie samym jedzeniem człowiek żyje, bo trzeba też czymś popić te wyborne specjały. Oprócz tradycyjnych napojów bezalkoholowych i alkoholowych są też napitki regionalne, które rozgrzeją każdego nawet w największy mróz.
Wydawać by się mogło, że tyle do szczęścia wystarczy, jednak Stara Karczma to też rewelacyjny klimat, który umila kapela grająca muzykę góralską. W takich okolicznościach i w cudownie urządzonym wnętrzu można zasiedzieć się i delektować specjałami do późnych godzin.
Wyśmienite dania szefa kuchni i rozmaitości w korycie
Tradycyjna kuchnia beskidzka to nie tylko wykwintne smaki i aromaty, ale też ilość, którą można zaspokoić apetyt największego głodomora. Kucharze przygotowują dania z pasją, co można od razu wyczuć po zapachu i smaku. Uwagę zwraca danie szefa kuchni, które jest serwowane na pszennym talerzu, a jest to gicz jagnięca z nutą mięty. Do tego ziemniaczki przesmażane, kapusta zasmażana i można zanurzyć się w wybitnych smakach, które pobudzają wszystkie zmysły.
Regionalna kuchnia to też rozmaitości w korycie, które jest serwowane dla dwóch osób. Wśród soczystych rozmaitości w korycie znajdziesz golonko, trochę baraniny, kurę oraz żeberko, do których serwowane są przepyszne ziemniaczki z pieca, kapusta, ogórki kiszone, a także diabelski sos i wyśmienite dodatki, które dopełnią całości. Jeśli jest Was więcej, to koryto dla czterech osób będzie kuszącą ofertą. W zestawie oprócz golonko, żeberka, baraniny i kury jest też przekładaniec Gaździny, karczek, placki ziemniaczane i pierożki. Takie jadło doda sił i pozostawi w pamięci niesamowite wspomnienia.
Nie tylko coś na ząb, ale i na popitkę
Żarło to jednak nie wszystko, bo trzeba też ugasić pragnienie. Możesz wybrać aromatyczną zimową herbatkę rozgrzewającą, kawę lub czekoladę z bitą śmietaną. Może jednak coś mocniejszego? Piwa, wódki, whiskey, wina też możesz zamówić, ale będąc w Szczyrku, wypada spróbować nie tylko regionalnej kuchni, ale i regionalnych alkoholi.
Wybór jest duży, a więc i pole do popisu masz ogromne i możesz wybrać tradycyjną miodulę Szczyrkowską lub śliwowicę podbeskidzką o woltażu 50, lub 72 procent. Możesz zatem szybko się rozgrzać. Jest też bimber nieco łagodniejszy o mocy 45 procentów. To nie wszystko, bo jeszcze przepalanka, cytrynówka, orzechówka i regionalne nalewki czekają na spróbowanie. Na wzmocnienie odporności możesz wybrać nalewkę z czarnego bzu lub malinową. Żurawinowa będzie idealnie pasować do baraniny, a owoce lasu wyśmienicie podkreślą smak swojskich pierogów serwowanych na drewnianym półmisku.
Stara Karczma w Szczyrku – delektuj się, rozgrzej i odpręż
Szczyrk ma wiele do zaoferowania, a więc większość czasu spędza się na zwiedzaniu czy aktywnościach. Zimową porą dużo szybciej traci się energię, którą trzeba uzupełnić, by mieć siłę na kolejne eskapady. Stara Karczma to wyjątkowe miejsce, w którym spróbujesz rozmaitości góralskich, ale też odprężysz się przy muzyce w klimacie, który zachwyca.
Choć swojskie jadło i tradycyjna kuchnia beskidzka kojarzy się z mięsiwem, którego oczywiście w karczmie nie brakuje, to możesz też zamówić dania bezmięsne. Przepyszny wielki placek ziemniaczany z bryndzą lub ze śmietaną na długo pozostaną w Twojej w pamięci.
Jeśli preferujesz lżejsze dania, to sałatka lub zupa będzie najlepszym wyborem. Do wyboru masz sałatkę brokułową z jajkami, z kurczakiem grillowanym lub z wędzonym boczkiem. Będąc w górach, trzeba też spróbować kwaśnicy, która serwowana jest z żeberkiem. Na pewno rozgrzeje każdego zmarzlucha.
Karta dań jest atrakcyjna i na pewno każdy znajdzie idealny smak dopasowany do własnego podniebienia. Pewne jest to, że jedna wizyta to będzie za mało, a że wybór dań jest duży, to każdego dnia możesz spróbować czegoś innego.