Szanowni goście, z uwagi na duży ruch, spowodowany także faktem, że w naszej karczmie codziennie gra kapela, w okresie zimowym nie prowadzimy rezerwacji stolików. Zapraszamy do karczmy, zapewniamy, że nasi kelnerzy dołożą wszelkich starań, byście jak najszybciej zasiedli do biesiadowania. Za utrudnienia przepraszamy, ale są one spowodowane tym, iż nie zawsze goście już biesiadujący, chcą opuścić stolik, byśmy mogli przygotować go dla gości z rezerwacji. Rotacja naszych gości jest na tyle duża, że czas oczekiwania szybko biegnie przy dźwiękach naszej kapeli. Zapraszamy.

Co się dzieje w Jadło naszych dziadków

4 stycznia 2024

Zimowe specjały w Starej Karczmie Szczyrk

zakąski zimne

Beskidy to jeden z piękniejszych regionów Polski, a Szczyrk jest miejscowością, która przyciąga turystów przez cały rok, a szczególnie zimową porą. Znakomicie przygotowane trasy dla miłośników białego puchu, fantastyczne i zapierające dech w piersi widoki powodują, że po całodniowej wycieczce zaczyna burczeć w brzuchu. Tradycyjne dania w Starej Karczmie zaspokoją apetyt każdego smakosza.

Wstąp do Starej Karczmy na zimowe specjały

Stara Karczma działa nieprzerwanie od 20 lat i oferuje tradycyjne dania góralskie, które są przygotowywane ze świeżych i regionalnych produktów. Dzięki temu możesz poczuć wyjątkowy smak i aromaty, których nigdzie indziej nie znajdziesz. Swojskie jadło, mięsiwa, zupy, dania bezmięsne, ryby, zakąski zimne i ciepłe, a także smakowite desery – to wszystko i wiele więcej czeka na wszystkich, którzy poszukują wyrafinowanych smaków i aromatów.

Jednak nie samym jedzeniem człowiek żyje, bo trzeba też czymś popić te wyborne specjały. Oprócz tradycyjnych napojów bezalkoholowych i alkoholowych są też napitki regionalne, które rozgrzeją każdego nawet w największy mróz.

Wydawać by się mogło, że tyle do szczęścia wystarczy, jednak Stara Karczma to też rewelacyjny klimat, który umila kapela grająca muzykę góralską. W takich okolicznościach i w cudownie urządzonym wnętrzu można zasiedzieć się i delektować specjałami do późnych godzin. 

Wyśmienite dania szefa kuchni i rozmaitości w korycie

Tradycyjna kuchnia beskidzka to nie tylko wykwintne smaki i aromaty, ale też ilość, którą można zaspokoić apetyt największego głodomora. Kucharze przygotowują dania z pasją, co można od razu wyczuć po zapachu i smaku. Uwagę zwraca danie szefa kuchni, które jest serwowane na pszennym talerzu, a jest to gicz jagnięca z nutą mięty. Do tego ziemniaczki przesmażane, kapusta zasmażana i można zanurzyć się w wybitnych smakach, które pobudzają wszystkie zmysły.

Regionalna kuchnia to też rozmaitości w korycie, które jest serwowane dla dwóch osób. Wśród soczystych rozmaitości w korycie znajdziesz golonko, trochę baraniny, kurę oraz żeberko, do których serwowane są przepyszne ziemniaczki z pieca, kapusta, ogórki kiszone, a także diabelski sos i wyśmienite dodatki, które dopełnią całości. Jeśli jest Was więcej, to koryto dla czterech osób będzie kuszącą ofertą. W zestawie oprócz golonko, żeberka, baraniny i kury jest też przekładaniec Gaździny, karczek, placki ziemniaczane i pierożki. Takie jadło doda sił i pozostawi w pamięci niesamowite wspomnienia.

Nie tylko coś na ząb, ale i na popitkę

Żarło to jednak nie wszystko, bo trzeba też ugasić pragnienie. Możesz wybrać aromatyczną zimową herbatkę rozgrzewającą, kawę lub czekoladę z bitą śmietaną. Może jednak coś mocniejszego? Piwa, wódki, whiskey, wina też możesz zamówić, ale będąc w Szczyrku, wypada spróbować nie tylko regionalnej kuchni, ale i regionalnych alkoholi

Wybór jest duży, a więc i pole do popisu masz ogromne i możesz wybrać tradycyjną miodulę Szczyrkowską lub śliwowicę podbeskidzką o woltażu 50, lub 72 procent. Możesz zatem szybko się rozgrzać. Jest też bimber nieco łagodniejszy o mocy 45 procentów. To nie wszystko, bo jeszcze przepalanka, cytrynówka, orzechówka i regionalne nalewki czekają na spróbowanie. Na wzmocnienie odporności możesz wybrać nalewkę z czarnego bzu lub malinową. Żurawinowa będzie idealnie pasować do baraniny, a owoce lasu wyśmienicie podkreślą smak swojskich pierogów serwowanych na drewnianym półmisku. 

Stara Karczma w Szczyrku – delektuj się, rozgrzej i odpręż 

Szczyrk ma wiele do zaoferowania, a więc większość czasu spędza się na zwiedzaniu czy aktywnościach. Zimową porą dużo szybciej traci się energię, którą trzeba uzupełnić, by mieć siłę na kolejne eskapady. Stara Karczma to wyjątkowe miejsce, w którym spróbujesz rozmaitości góralskich, ale też odprężysz się przy muzyce w klimacie, który zachwyca.

Choć swojskie jadło i tradycyjna kuchnia beskidzka kojarzy się z mięsiwem, którego oczywiście w karczmie nie brakuje, to możesz też zamówić dania bezmięsne. Przepyszny wielki placek ziemniaczany z bryndzą lub ze śmietaną na długo pozostaną w Twojej w pamięci.

Jeśli preferujesz lżejsze dania, to sałatka lub zupa będzie najlepszym wyborem. Do wyboru masz sałatkę brokułową z jajkami, z kurczakiem grillowanym lub z wędzonym boczkiem. Będąc w górach, trzeba też spróbować kwaśnicy, która serwowana jest z żeberkiem. Na pewno rozgrzeje każdego zmarzlucha.

Karta dań jest atrakcyjna i na pewno każdy znajdzie idealny smak dopasowany do własnego podniebienia. Pewne jest to, że jedna wizyta to będzie za mało, a że wybór dań jest duży, to każdego dnia możesz spróbować czegoś innego.