Co się dzieje w Jadło naszych dziadków

21 marca 2022

Wiosna w Beskidzie Śląskim – przyjedź i zasmakuj specjałów regionalnej kuchni!

Rośliny w wiośnie

Pogoda w ostatnich dniach nas rozpieszcza. Widać wyraźnie jak fauna i flora budzą się z zimowego snu. To wszystko świadczy o tym, że wiosna za pasem. Skąpane w blasku słońca szczyty gór Beskidu Śląskiego zachęcają do pieszych wędrówek. Spacerując malowniczymi szlakami można podziwiać piękno rozkwitającej przyrody, rozkoszować się cudownymi krajobrazami lub zasmakować pysznych, regionalnych przysmaków. Na te ostatnie zaprasza nasza restauracja Stara Karczma, która serwuje wyśmienite dania tradycyjnej kuchni polskiej oraz góralskiej. Wszystkie potrawy przygotowywane są ze starannie dobranych, świeżych składników oraz specjałów tutejszych terenów z zachowaniem góralskiej tradycji.

Poczuj smak Beskidu – specjały Starej Karczmy

Gospodarz zawsze dokłada wszelkich starań, aby jakość potraw, jak i obsługi była w naszej restauracji na najwyższym poziomie. Z pieczołowicie wybranych składników, kucharze przygotują dla naszych gości, szukających niebywałych doznań kulinarnych, prawdziwe rarytasy, wydobywając z potraw to, co najlepsze.

W zakładce „Coś dla głodomorów” znajdziecie nasze specjały serwowane na bogato. Pierwszą pozycją jest „Danie Szefa Kuchni”, czyli przepyszna gicz jagnięca w sosie własnym z nutą mięty, podana na smacznym pszennym talerzu. Szef kuchni poleca ją z odsmażanymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustą, aczkolwiek dodatki wybieracie sami. Ta potrawa z pewnością zaspokoi najwybredniejsze podniebienia. Gościom z prawdziwym zbójnickim apetytem polecamy dwie kolejne pozycje w tej zakładce. Karczmiane rozmaitości w korycie podawane dla dwóch osób to przegląd wybornych mięs takich jak golonko szczyrkowskie, drób, siekaniec barani i żeberko spod noża oraz zestaw smacznych dodatków, czyli ziemniaki z pieca i odsmażane, kapusta deptano, a potem smażono, sos diabelski i ogórki kiszone. Jednak dopiero Koryto dla czterech osób na drewnianej taczce pozwoli spróbować wszystkich specjałów tego regionu. W skład dania wchodzą rozmaitości z poprzedniej pozycji plus przekładaniec gaździny, karczek peklowany, wędzony z grilla, placki ziemniaczane i pierożki z grilla.

Do naszych specjalności zaliczają się również dania z baraniny. W tym segmencie do wyboru mamy udziec jagnięcy podawany z kapustą zasmażaną i odsmażanymi ziemniakami, schabiki jagnięce z grilla, czyli comber jagnięcy z masłem czosnkowym, baranina po naszemu, siekana i smażona do miękkości, udziec barani lub siekaniec barani na grzance. Wszyscy, którzy choćby raz skosztowali tych pysznych specjałów oraz zanurzyli się w niesamowitej góralskiej atmosferze, wracają i będą wracać cały czas.

Tradycyjnie do syta

Wszystkich naszych gości pragniemy zabrać w kulinarną podróż w iście góralskim stylu. Duże porcje naszych dań, serwowane przez kelnerów w regionalnych strojach, sprawią iż nawet największy głodomór naje się do syta, a i oko nacieszy.

W naszym bogatym menu znajdziecie zakładkę Dania mięsne, a w niej potrawy przygotowane z wiernym zachowaniem przepisów naszych dziadów. To typowe góralskie, tradycyjne przepisy, które w połączeniu z najlepszymi składnikami regionu dają spektakularny efekt kulinarny. Znaleźć tu można dania takie jak Szaszłyk po furmańsku, Przekładaniec gaździny, Zapiekanka Bacowska z kamiennego pieca czy Żeberko Harnasia.  Góralski charakter i serce czuć w każdym daniu. Naszym celem jest przekazanie gościom Starej Karczmy tradycji kuchennych tego regionu, aby mogli poczuć niebywałe smaki Beskidu. Oczywiście w karcie nie mogło zabraknąć, lubianej przez tak wielu, tradycyjnej kuchni staropolskiej. Serwujemy między innymi Filet z kurczaka w kożuszku, Kotlet schabowy czy Trzy polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym. U nas każdy znajdzie coś dla siebie i na pewno naje się po uszy.

Micha pierogów swojskich oraz gorące zakąski

Pośród rozmaitych specjałów i dań mięsnych, w naszej ofercie znajduje się też ciepła micha swojskich pierogów. W naszej karczmie dostępne są w trzech propozycjach: z mięsem, ruskie oraz z kapustą i grzybami. Każda porcja to 12 sztuk pierogów lepionych przez nasze gaździny, podawanych ze smaczną okrasą. Godne polecenia są również rozmaite i smakowite zakąski gorące. Możemy zjeść jajecznicę, bigos lub kiełbasę, skosztować rydza z patelni, oscypka z grilla czy sera żółtego w panierce. Wszystkie gorące zakąski sprawdzą się idealnie zarówno jako szybkie przekąski lub podczas degustowania alkoholi z naszej karty.

Stara Karczma, czyli punkt obowiązkowy beskidzkich wędrówek

Piesze wędrówki w wiosennym słońcu i świeże górskie powietrze wzmagają apetyt każdego turysty. Warto więc zafundować sobie zasłużony odpoczynek przy pysznym, swojskim jedzeniu i lokalnych trunkach takich jak np. „Miodula Szczyrkowska” znana w regionie z nieprzeciętnego smaku. Restauracja Stara Karczma zaprasza grupy zorganizowane jak i indywidualnych gości na wieczorne biesiadowanie w rytmach góralskiej muzyki. Gospodarz, kucharze oraz kelnerki zadbają, abyście poczuli magię Beskidu Śląskiego. Nasza gospoda pielęgnuje staropolskie tradycje i obyczaje, co w połączeniu z góralskim wystrojem przekłada się na wyjątkowy klimat tego miejsca. Jeśli więc jesteście w Szczyrku i macie ochotę na swojskie jadło z tego regionu, to Stara Karczma jest punktem obowiązkowym.