Co się dzieje w Jadło naszych dziadków

2 czerwca 2023

Wakacje w Szczyrku! Stara Karczma to obowiązkowy punkt gastronomiczny

Widok z wnętrza restauracji

Jeśli pragniesz odpocząć od codziennego miejskiego zgiełku, poczuć bliskość natury, odetchnąć w ciszy leśnych ścieżek – Szczyrk jest idealnym miejscem na mapie Polski na Twój wypoczynek. To kameralne, pełne zieleni miasteczko, położone u podnóża malowniczych beskidzkich szczytów zarówno w świątecznym sezonie zimowym, jak i w wakacyjnym sezonie letnim zapewni nie tylko możliwość zaznania spokoju i ciszy, ale również moc atrakcji możliwość skosztowania tradycji, kultury i kuchni śląskiej.

Regionalna kuchnia góralska – Stara Karczma w Szczyrku

Pobyt w miejscowości tak odmiennej kulturowo od innych części Polski niewątpliwie zachęca już na wstępie do spróbowania tradycyjnej kuchni beskidzkiej. Wychowani w surowych warunkach górale beskidzcy swój jadłospis dostosowywali do warunków, w jakich przyszło im żyć. Zatem kuchnia śląskich Beskidów opiera się na owocach roli oraz gospodarstwa. Znajdziemy tu przede wszystkim potrawy bazujące na naturalnych i świeżych produktach – mięso z hodowanego bydła i owiec, przetwory mleczno-tłuszczowe oraz rośliny, które można było uprawiać lub odnaleźć w specyficznych warunkach górskich- jak zboża, kapusta, rośliny strączkowe, ziemniaki, kasze, owoce leśne.

Dzięki temu kuchnia góralska po dziś dzień zachowała swój odrębny charakter. Przepisy, jakie przekazywano z pokolenia na pokolenie, zaskakują przybywających w góry turystów, którzy cenią sobie niepowtarzalność doznań smakowych kuchni beskidzkiej.

Stara Karczma w Szczyrku – Poczuj dawną atmosferę Beskidów

Położona w sercu niezwykłego Szczyrku, magiczna wręcz restauracja Stara Karczma, przeniesie Ciebie i Twoich bliskich w dawne, acz zachowane po dzień dzisiejszy, najznamienitsze góralskie czasy. Już od progu przesiąkniesz niezwykłą atmosferą tego miejsca – drewniane elementy wystroju wnętrz niczym z tradycyjnej bacowskiej chaty, dodatki skór zwierzęcych, liczne eksponaty przekazywane z pokolenia na pokolenie od najstarszych górali – to wszystko sprawi, że zapamiętasz to miejsce na całe życie.

Ale nie tylko wystrojem, a przede wszystkim kuchnią i obsługą to miejsce zdobędzie Twoje serce. W Starej Karczmie dbamy, aby każdy z naszych gości był traktowany jak gość naszego domu – z najwyższą troską i szacunkiem. Pyszne, regionalne potrawy, wykonane z najwyższą dbałością o zachowanie tradycyjnych receptur, serwowane przez kelnerki ubrane w tradycyjne beskidzkie stroje przy wtórującym im dźwięku skocznej góralskiej muzyki, zachwycą nawet najwybredniejszych smakoszy.

Staropolskie, regionalne jadło w Starej Karczmie w Szczyrku

Nasza Stara Karczma serwuje pyszne, świeżo przygotowane dania oparte na tradycyjnych, góralskich recepturach. Duże, syte porcje gwarantują, że z naszej restauracji nikt nie wyjdzie nienajedzony, a tym bardziej głodny. Starania naszego właściciela oraz zatrudnianych przez nas kucharzy, którzy wzrastali na tradycyjnej kuchni i znają każdą jej tajemnicę od swoich mam, babć i prababć, zapewnią Państwu niesamowite doznania smakowe, zapachowe i wizualne, które z pewnością zapamiętacie i chętnie będziecie powracali do naszej góralskiej oazy.

Naszą specjalnością są dania dla całego stołu. Danie szefa kuchni, czyli tradycyjna, oparta na świeżej jagnięcinie gicz w sosie własnym na samodzielnie wypiekanym pszennym talerzu z dodatkiem odsmażanych ziemniaków i smażonej kapusty zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia i nasyci największego głodomora. Będąc w gronie znajomych warto zamówić pełnie smakowitych kąsków koryta, które samodzielnie rozdzielą Państwo między siebie. Smakowite mięsiwa podane na drewnianych tacach – golonko, żeberka, karczek z baraniny z góralskimi, swojskimi dodatkami i sosami – każdy znajdzie coś dla siebie. Możemy również zdecydować się na michę swojskich pierogów lepionych przez miejscowe gaździny – posiadamy aż trzy pyszne rodzaje – pierogi z mięsem, z kapustą i grzybami oraz ruskie po góralsku – okraszone masełkiem, skwarkami oraz zasmażaną kapustą.

Tradycyjne i aromatyczne potrawy Starej Karczmy Szczyrk

Tradycyjną ucztę góralską rozpoczynamy od podania zakąsek – zimnych lub gorących. Możemy skusić się na marynowane tradycyjnym sposobem grzybki zbierane w beskidzkich lasach, smalec domowy z dodatkiem naszych ogórków kiszonych i świeżo wypiekanego, aromatycznego pieczywa lub śledziki okraszone śmietaną lub ziołowym olejem. Oczywiście, mamy również naszego oscypka – grillowanego z żurawiną, jajecznicę oraz smażony, panierowany żółty ser i bigos w stylu góralskim – są to zakąski na ciepło.

Jako pierwsze danie proponujemy zupy – polewki. Oprócz domowego rosołu, pomidorowej z ryżem czy barszczyku, nasza Stara Karczma proponuje Państwu spróbowanie regionalnych specjałów – sytego przysmaku zbójnickiego – gęstego wywaru bazującego na wołowym mięsiwie, góralskiej kwaśnicy po góralsku z żeberkiem, aromatycznego żurku szczyrkowskiego – naszej lokalnej specjalności – oraz dostępnej tylko w sezonie zimowym – aromatycznej i mocno rozgrzewającej polewki czosnkowej z pysznym, chrupiącymi grzankami i boczkiem.

Specjalnością naszej Starej Karczmy są dania główne z baraniny i jagnięciny, które przygotowywane są w oparciu o przekazywane z pokolenia na pokolenie góralskie receptury. Klasyczny udziec jagnięcy lub barani z dodatkami, schabiki jagnięce przygotowywane na grillu oraz charakterystyczne, beskidzkie siekańce mięsne – warte są grzechu. Soczyste mięsiwa drobiowe i wieprzowe oraz ryby przygotowywane są na syty i bogaty styl góralski – z dodatkami boczku, oscypków, serów owczych, aromatycznych warzyw, wiejskich jajek i tradycyjnych, zasmażanek.

Przyjeżdżając do Szczyrku zawitajcie w nasze progi. Uraczymy Was pikną atmosferą, staropolskim obyczajem i najpyszniejszym w regionie jadłem.