Co się dzieje w Jadło naszych dziadków

14 lipca 2021

W Starej Karczmie dania dla każdego


Nadszedł czas, kiedy całe rodziny żwawo nadciągają nad górskie polany i w polskie szlaki turystyczne. Po całym dniu wędrówki dobrze uzupełnić energię i odpocząć w sielskiej atmosferze. Jeśli szukacie pysznego, aromatycznego jedzenia, to warto udać się do prawdziwej góralskiej karczmy! Jednak podróżując z dziećmi ciężko wybrać dania, które zasmakują każdemu, zdarza się, że pociechy marudzą i są wymagające. Dla Starej Karczmy nie jest to żaden problem! Szereg potraw, jakie serwujemy, zaspokoi głód każdego turysty, a przy tym napełni brzuchy nawet największych niejadków. Najważniejszą zasadą dla nas jest przyrządzanie dań smacznych, tradycyjnych i z tego, co najlepsze – świeżych, wiejskich składników.


Mięso najlepszej jakości

Dla tych, co lubią i w góry pójść, i nogą tupnąć, mamy jadło pełne soczystego mięsa. Oddając się w ręce kucharzy, możesz mieć pewność, że nasze regionalne potrawy nie tylko będą zachęcać wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Jak góry wysokie, tak i wybór szeroki – nasi kelnerzy polecają mięsne rozmaitości w korycie, baraninę z dodatkami i wyjątkowe szaszłyki. Dania powstają w oparciu o staropolskie przepisy, dlatego nasze potrawy są wypełnione regionalnymi składnikami i tradycyjnym smakiem. Nasi klienci sami mogą skomponować swoje dania wedle smaku i ochoty. Jak się chce zjeść smacznie, ale nie za ciężko, to nasze gaździny specjalnie nalepią pierogów z mięsem po góralsku, czy przygotują kiełbasę prosto z gorących ruszt.


Jadło bezmięsne i dania z ryb

Ze Starej Karczmy nikt nie wyjdzie głodny! Dla tych, co mięsa nie jadają, również znajdą się regionalne pyszności. Szef kuchni ze szczególną starannością przygotuje świeżego pstrąga potokowego czy fileta z dorsza, które podane będą z aromatycznymi dodatkami. Jeśli ryba nie jest królową naszego podniebienia, zawsze można wybrać placki ziemniaczane ze swojską bryndzą lub zsiadłe mleko z ziemniaczkami. Jeśli chcesz się delikatnie posilić, masz do wyboru smaczne pierogi z owocami sezonowymi, pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie po góralsku – każde z nich podane są w drewnianym korytku. Nie moglibyśmy nazywać się karczmą z tradycjami, jeśli w naszym menu nie zagościłyby staropolskie zupy: kwaśnica po góralsku, żur szczyrkowski czy polewka czosnkowa.  


Swojskie jadło naszych dziadków 

Stara Karczma łączy w sobie staropolską tradycję z nowoczesnym stylem kulinarnym. Przepisy naszych babć zostały wzbogacone o świeżą kompozycję smaków oraz aromatyczne mieszanki przypraw. Dzięki temu tak wiele naszych klientów chce zasmakować nowych potraw lub powrócić do niezapomnianego smaku. Wśród jadła naszych dziadków znajduje się zsiadłe mleko z ziemniaczkami, dwa babcine kotlety mielone oraz charakterystyczne danie tego regionu – przysmak zbójnicki w kociołku. Kiedy zasmakujesz w naszych góralskich jadłach, to bądź pewien, że będziesz do nich wracał. Zapraszamy!