Szanowni goście, z uwagi na duży ruch, spowodowany także faktem, że w naszej karczmie codziennie gra kapela, w okresie zimowym nie prowadzimy rezerwacji stolików. Zapraszamy do karczmy, zapewniamy, że nasi kelnerzy dołożą wszelkich starań, byście jak najszybciej zasiedli do biesiadowania. Za utrudnienia przepraszamy, ale są one spowodowane tym, iż nie zawsze goście już biesiadujący, chcą opuścić stolik, byśmy mogli przygotować go dla gości z rezerwacji. Rotacja naszych gości jest na tyle duża, że czas oczekiwania szybko biegnie przy dźwiękach naszej kapeli. Zapraszamy.

Co się dzieje w Jadło naszych dziadków

14 lipca 2021

W Starej Karczmie dania dla każdego


Nadszedł czas, kiedy całe rodziny żwawo nadciągają nad górskie polany i w polskie szlaki turystyczne. Po całym dniu wędrówki dobrze uzupełnić energię i odpocząć w sielskiej atmosferze. Jeśli szukacie pysznego, aromatycznego jedzenia, to warto udać się do prawdziwej góralskiej karczmy! Jednak podróżując z dziećmi ciężko wybrać dania, które zasmakują każdemu, zdarza się, że pociechy marudzą i są wymagające. Dla Starej Karczmy nie jest to żaden problem! Szereg potraw, jakie serwujemy, zaspokoi głód każdego turysty, a przy tym napełni brzuchy nawet największych niejadków. Najważniejszą zasadą dla nas jest przyrządzanie dań smacznych, tradycyjnych i z tego, co najlepsze – świeżych, wiejskich składników.


Mięso najlepszej jakości

Dla tych, co lubią i w góry pójść, i nogą tupnąć, mamy jadło pełne soczystego mięsa. Oddając się w ręce kucharzy, możesz mieć pewność, że nasze regionalne potrawy nie tylko będą zachęcać wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Jak góry wysokie, tak i wybór szeroki – nasi kelnerzy polecają mięsne rozmaitości w korycie, baraninę z dodatkami i wyjątkowe szaszłyki. Dania powstają w oparciu o staropolskie przepisy, dlatego nasze potrawy są wypełnione regionalnymi składnikami i tradycyjnym smakiem. Nasi klienci sami mogą skomponować swoje dania wedle smaku i ochoty. Jak się chce zjeść smacznie, ale nie za ciężko, to nasze gaździny specjalnie nalepią pierogów z mięsem po góralsku, czy przygotują kiełbasę prosto z gorących ruszt.


Jadło bezmięsne i dania z ryb

Ze Starej Karczmy nikt nie wyjdzie głodny! Dla tych, co mięsa nie jadają, również znajdą się regionalne pyszności. Szef kuchni ze szczególną starannością przygotuje świeżego pstrąga potokowego czy fileta z dorsza, które podane będą z aromatycznymi dodatkami. Jeśli ryba nie jest królową naszego podniebienia, zawsze można wybrać placki ziemniaczane ze swojską bryndzą lub zsiadłe mleko z ziemniaczkami. Jeśli chcesz się delikatnie posilić, masz do wyboru smaczne pierogi z owocami sezonowymi, pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie po góralsku – każde z nich podane są w drewnianym korytku. Nie moglibyśmy nazywać się karczmą z tradycjami, jeśli w naszym menu nie zagościłyby staropolskie zupy: kwaśnica po góralsku, żur szczyrkowski czy polewka czosnkowa.  


Swojskie jadło naszych dziadków 

Stara Karczma łączy w sobie staropolską tradycję z nowoczesnym stylem kulinarnym. Przepisy naszych babć zostały wzbogacone o świeżą kompozycję smaków oraz aromatyczne mieszanki przypraw. Dzięki temu tak wiele naszych klientów chce zasmakować nowych potraw lub powrócić do niezapomnianego smaku. Wśród jadła naszych dziadków znajduje się zsiadłe mleko z ziemniaczkami, dwa babcine kotlety mielone oraz charakterystyczne danie tego regionu – przysmak zbójnicki w kociołku. Kiedy zasmakujesz w naszych góralskich jadłach, to bądź pewien, że będziesz do nich wracał. Zapraszamy!