Spędź ferie w Szczyrku — zasmakuj niepowtarzalnych, regionalnych dań naszej kuchni !
Zimowy czas szczególnie zachęca wielu naszych rodaków do wyjazdu w góry. Białe szaleństwo, spacery i inne atrakcje przyciągają do Szczyrku mnóstwo gości. Bogactwo miejsc noclegowych pozwala przybyć tu na wiele dni. Beskidy są piękne o każdej porze roku — a Ci, co nie wierzą, niech przyjadą sami i sprawdzą. Zabawa na białym puchu może zmęczyć, dlatego warto wybrać się na coś pysznego do jedzenia! Sprawdź, jakie potrawy czekają na Ciebie w Starej Karczmie.
Dlaczego warto spędzić przerwę zimową w górach
Czas przerwy zimowej to idealny moment na łączenie odpoczynku z aktywnością fizyczną. Sam Szczyrk to miejsce przeznaczone na zimowy wyjazd z dziećmi. Nawet jeżeli nie jeździcie na nartach czy snowboardzie to możecie nacieszyć oczy wspaniałymi krajobrazami, popatrzeć na piękne białe ośnieżone stoki czy wybrać się na wędrówkę po beskidzkich szlakach. A dla najmłodszych zawsze znajdzie się miejsce do saneczkowania i zabawy na śniegu. Jeżeli lubicie słuchać muzyki i podśpiewywać, to nigdzie nie znajdziecie piękniejszych wykonań góralskich przyśpiewek niż te, prezentowane w naszej karczmie (przez rodowitych górali)
Stara Karczma zaprasza na rozgrzewające, regionalne posiłki
Wspaniałe góralskie jedzenie pachnie z daleka. A gdzie najbardziej i najwyraźniej? Oczywiście w Starej Karczmie. Jeżeli do niepowtarzalnej atmosfery zaśnieżonych gór dodamy jedyną w swoim rodzaju atmosferę Starej Karczmy w Szczyrku — otrzymamy tak niezwykłe bogactwo zapachów, smaków, że długo nie da się tego zapomnieć. A wszystko to w góralskich wnętrzach wystrojonych beskidzkimi eksponatami, drewnem i zwierzęcymi skórami.
Tutejsi regionalni kucharze dokładają wszelkich starań, aby dania były z jednej strony tradycyjne i staropolskie, a z drugiej by zaspokoiły najbardziej wyszukane gusta. Bogaty wybór dań pozwoli zasmakować tradycyjnych, góralskich potraw, napełnić do syta brzuchy oraz spędzić miło czas w sielskiej atmosferze. A żebyście nie marzli będzie ogrzewać Was ciepło buzującego drewna w kominku.
A co warto zjeść? Dania w regionalnej restauracji Stara Karczma
Wybór w Starej Karczmie jest tak szeroki, jak cały Beskid. Ale wszystkiego zjeść się nie da, na co więc szczególnie zwrócić uwagę? Zacznijmy od rozgrzewającego pierwszego dania, nie moglibyśmy zapomnieć o naszej sezonowej, popisowej polewce czosnkowej z chrupiącymi grzankami – aromatyczna, zbilansowana i stworzona na bazie naturalnych składników. Standardowym wyborem naszych klientów jest natomiast żur szczyrkowski oraz kwaśnica po góralsku z żeberkiem. Pełne aromatu, tradycyjne oraz smaczne zupy to idealny wstęp dla drugiego dania. W Starej karczmie znajdziecie mięsne pyszności, przyrządzone w tradycyjnej, ale i niepowtarzalnej formie. Jedną z nich jest golonka w sosie na żywieckim porterze oraz schabowy przekładaniec gaździny, a szczególnie syta i treściwa jest zapiekanka bacowska z boczkiem przygotowywana w kamiennym piecu.
W naszej karczmie znajdzie się też co nieco dla tych, co lubią rybne potrawy. Pojedzą sobie również ci, którzy uwielbiają domowe pierogi, jak i tacy co mięsa nie jadają. Mamy też coś na wielki głód lub dania dla całej rodziny. Dla głodomorów polecany gicz jagnięcia podaną na pszennym wypieku natomiast dla dwóch, jak i czterech osób przygotowaliśmy tradycyjne rozmaitości na drewnianym korycie. Będą tam przeróżne mięsa i dodatki smażone, gotowane, zasmażane oraz aromatyczne sosy. Każdy znajdzie dla siebie to, co lubi. Po obfitym jedzeniu smakować będzie deser w postaci wielkiego naleśnika z serem, bitą śmietaną albo też ciasta i lody.