Ferie zimowe w Szczyrku – mnóstwo atrakcji i pysznego jedzenia!

Szczyrk jest idealną miejscowością na ferie zimowe dla całej rodziny. Mnogość wyciągów narciarskich, zróżnicowanych pod względem stopnia trudności tras zjazdowych i biegowych. Ponadto bogaty wybór szkółek narciarskich dla dzieci i młodzieży, piękne krajobrazy, moc ciekawych do zwiedzania miejsc i przede wszystkim najlepsze na świecie góralskie jadło w restauracji regionalnej Stara Karczma nadają feriom zimowym w Szczyrku niepowtarzalny klimat, zapadający w pamięci na długie lata.
- Stara Karczma, atrakcją samą w sobie – Restauracje Szczyrk
- Aromatyczne dania z ryb i soczyste mięsa
- Baranina królową Starej Karczmy – spróbuj sam
- Tradycja na rozgrzewkę – pełne smaku, tradycyjne zupy
- Stara Karczma wielką przygodą
Stara Karczma, atrakcją samą w sobie – Restauracje Szczyrk
Już samo przekroczenie progu Starej Karczmy przenosi w świat dawnego sposobu życia górali. Drewniana podłoga, duże ciężkie ławy i stoły, drewno i wielki kominek w centralnej części sali w otoczeniu wiszących na ścianach skór zwierzęcych wywołuje miły dreszczyk emocji i jest zapowiedzią nieziemskiej przygody kulinarnej. Całość obrazu uzupełnia obsługa odziana w tradycyjne góralskie stroje i wyjątkowa muzyka prezentowana na żywo w wykonaniu góralskiej kapeli.
Oparta na staropolskich przepisach kuchnia jeszcze przed rozpoczęciem posiłku cieszy oczy pięknym wyglądem i rozpieszcza nozdrza cudownymi aromatami. W podziw wprowadza także rozbudowane menu pełne góralskiego słownictwa i kuchni “jadłem” obfitującej w różnorodność dań, które są w stanie wprawić w zachwyt nawet najbardziej delikatne podniebienia.
Sprawdź nasze menu: Dania w Starej Karczmie
Aromatyczne dania z ryb i soczyste mięsa
Goście restauracji mają możliwość wyboru spośród:
- różnorodności potraw z ryb, wśród których clou bezsprzecznie stanowi świeży „pstrąg potokowy z patelni„. Podawany tradycyjnie z masełkiem i cytryną z dowolnie wybranymi dodatkami. Urzeka smakiem do tego stopnia, że pomimo ukontentowania rodzi się ochota na kolejną porcję. I jedyną przeszkodą do jej zrealizowania jest stan sytości nieudostępniający miejsca w żołądku.
- Potraw mięsnych, pośród których wyjątkowe wrażenie robi „zapiekanka bacowska z żeliwnej patelni”. Pełna różnorodnych warzyw, ziół, pachnącego wędzonego boczku i swojskiej kiełbasy, zapiekanych w wiejskim jajku, przyozdobionych świeżo przygotowaną surówką z czerwonej kapusty. Już samym wyglądem stanowiącej obietnicę rozkoszy kulinarnej obfitującej w harmonizujące i doskonale współgrające zestawy smaków.
Nieziemskie spotkanie z tradycją funduje bezsprzecznie “żeberko Harnasia” zapiekane w piecu i podawane na zasmażanej kapuście. Przyjemnie przypieczona, ale jednocześnie soczysta porcja żeberka uzupełniona przepyszną kapustą jest daniem stanowiącym poezję smaków pobudzających apetyt nawet największych niejadków.
Przeglądając dania mięsne, nie można pominąć niesamowicie pysznego „placka po góralsku„, wypełnionego aromatycznym gulaszem wołowym i posypanego serem owczym o jedynym w swoim rodzaju smaku, podawanego z pięknie dekorującym zestawem zdrowych, świeżych regionalnych surówek. Chrupiący placek okalający chude, rozpływające się w ustach mięso przekładane warzywami i idealnie doprawione stanowi wyżynę doskonałości upajającą cudownym, niepowtarzalnym smakiem i urzekającym aromatem.



Baranina królową Starej Karczmy – spróbuj sam
Oczywiście niepodważalną specjalnością restauracji są tradycyjne dania góralskie oparte na baraninie. Niekwestionowaną gwiazdą jest z pewnością „udziec barani” na specjalne życzenie gości serwowany w całości i z dowolnymi dodatkami. Chrupiąca skórka pokrywająca soczyste, doskonale przyprawione mięso przenosi każdego gościa w cudowny świat odkryć kulinarnych, których nie chce się opuszczać.
Hitem Starej Karczmy jest także wyjątkowa “baranina po nasemu”. Przygotowana z siekanej baraniny smażonej do miękkości z drobno pokrojoną cebulką i podawana z dowolnymi dodatkami. Drażniąca cudownym aromatem nozdrza i wprawiająca w zachwyt wyśmienitością jest bezsprzeczną poezją smaku.
Tradycja na rozgrzewkę – pełne smaku, tradycyjne zupy
Każdy gość Starej Karczmy powinien bezsprzecznie skosztować rozgrzewającej, przygotowanej według staropolskiego przepisu tradycyjnej „kwaśnicy po góralsku z żeberkiem„. Gorąca o wyrazistym smaku zupa uzupełniona jest porcją żeberka. Rozprowadza po ciele miłe ciepło, rozpieszcza podniebienie i zaostrza apetyt na kolejne tradycyjne pyszności podawane w nowoczesnej odsłonie.



Stara Karczma wielką przygodą
Każda wizyta w Starej Karczmie jest jedną olbrzymią przygodą kulinarną. I stanowi niesamowitą atrakcję turystyczną wprawiającą gości w góralską atmosferę niesamowitym wystrojem. Przemiłą obsługą pięknych kelnerek odzianych w regionalne stroje i przede wszystkim najlepszą kuchnią świata serwowaną przy dźwiękach muzyki góralskiej kapeli.
Na wyjątkowe przeżycia, nie tylko kulinarne, zapraszamy codziennie od godziny 11.00 o każdej porze roku.